Isnin, 1 Disember 2014

Kim Swee jadi perisik di Hanoi

AIZAWATI AHMAD  |  01 Disember 2014 1:08 AM

PEMAIN-pemain Harimau Malaya melambai kepada para penyokong Malaysia
PEMAIN-pemain Harimau Malaya melambai kepada para penyokong Malaysia
PEMAIN-pemain Harimau Malaya melambai kepada para penyokong Malaysia sebagai tanda terima kasih atas sokongan mereka selepas menumpaskan Singapura 3-1 di Stadium Nasional, Singapura kelmarin. – REUTERS
SEPANG - Hasil risikan yang dibuat oleh jurulatih Harimau Muda, Datuk Ong Kim Swee yang di­terbangkan khas ke Hanoi, Vietnam bagi meninjau aksi Kumpulan A, Piala AFF mungkin dapat membantu pengendali Harimau Malaya, Dollah Salleh mengadun rencah terbaik untuk dipersembahkan pada perlawanan separuh akhir pertama menentang Vietnam Ahad ini.
Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd. Amin berkata, maklumat yang disalurkan oleh Kim Swee nanti diyakini dapat membantu Dollah untuk mengenal pasti corak permainan dan strategi yang mungkin digunakan pasukan lawan.
“Pada hari Selasa (esok) kita ada mesyuarat tertutup dengan Ong Kim Swee yang akan membentangkan laporan penuh kepada Dollah mengenai hasil pemantauan beliau di Hanoi.
“Jadi kita ada mesyuarat tertutup teknikal bersama kedua-dua jurulatih bagi mengenal pasti corak dan juga melihat dari segi taktikal untuk kita lawan Vietnam pada Ahad ini serta di Hanoi 11 haribulan,” katanya kepada pemberita sebaik tiba dari Singapura di Lapang­an Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), di sini semalam.
Menurut beliau, FAM telah menghantar Kim Swee ke Hanoi sejak awal peringkat kumpulan Piala AFF bagi menyaksikan kesemua perlawanan di sana dan diyakini jurulatih itu mampu menyalurkan maklumat penting, selain memanfaatkan pengalaman bermain menentang Vietnam dalam aksi persahabatan baru-baru ini.
Pertembungan menentang Vietnam boleh diibaratkan seperti perlawanan ulangan separuh akhir empat tahun lalu yang menyaksikan Harimau Malaya, yang ketika itu dibimbing oleh Datuk K. Rajagobal, berjaya menjinakkan lawan mereka untuk ke perlawanan akhir dan akhirnya menjulang Piala AFF.
Mengulas mengenai dua tonggak pasukan, Amri Yahyah dan ketua pasukan Shukor Adan yang tidak dapat beraksi pada separuh akhir pertama ekoran digantung kerana menerima dua kad kuning, Hamidin memberitahu, beliau tetap yakin semangat para pemain tidak akan terjejas, malah berada pada tahap yang tinggi setelah mengalahkan juara bertahan Singapura.
“Saya kira mustahak semangat pemain begitu tinggi dan kita harap keharmonian pasukan ini dapat te­rus kita jaga hingga separuh akhir, sudah tentu kita tak akan lepaskan peluang untuk ke perlawanan akhir,” ujarnya yang juga penolong pengurus pasukan.
Ditanya mengenai kemena­ngan skuad kebangsaan ke atas Singa­pura, kelmarin, beliau berkata, kejayaan tersebut merupakan hasil komitmen tinggi yang ditunjukkan oleh pasukan selama ini.
- SUMBER: http://www.utusan.com.my/sukan/bola-sepak/kim-swee-jadi-perisik-di-hanoi-1.31182#sthash.BNCzuSmK.dpuf

Tiada ulasan:

Catat Ulasan