Jumaat, 25 Julai 2014

Pancing Dollah

Oleh Aziman Rosdi

Kuala Lumpur: Aksi menentang Tajikistan dalam perlawanan persahabatan antarabangsa di Dushanbe ibarat ‘talian hayat’ buat muka lama yang berada dalam skuad Harimau Malaya.

Perlawanan pada 8 Ogos itu menjadi ujian pertama buat Dollah Salleh mempamerkan sentuhannya selaku ketua jurulatih baru kebangsaan, namun yang lebih penting ia dianggap medan untuk beliau menilai sejauh mana Harimau Malaya boleh terus bergantung dengan pemain sedia ada.
Seramai 23 pemain dipanggil untuk menjalani latihan pusat bermula 1 Ogos dengan hanya empat pemain yang sebelum ini disisihkan, Mohd Muslim Ahmad (pertahanan), Norshahrul Idlan Talaha (penyerang), R Gopinathan dan S Chanturu (tengah) kembali mendapat tempat.Kedudukan pemain lain pula tidak berubah, sama seperti digunakan bekas jurulatih Datuk K Rajagobal untuk tempoh tiga hingga empat tahun lalu.
Pengurus pasukan Datu Sudarsono Osman berkata, semua pemain perlu menggunakan sebaik-baiknya peluang beraksi dengan Tajikistan untuk ‘memikat hati’ Dollah.
Ini kerana jika gagal, beliau percaya rombakan pemain akan dilakukan Dollah bagi beberapa perlawanan persahabatan termasuk Singapura dan Jordan sebelum menyertai Piala AFF bermula November ini.
 Foto
“Saya percaya semua pemain yang dipanggil perlu mengambil peluang ini kerana perlawanan dengan Tajikistan ini ujian buat mereka sama ada mampu atau tidak.
“Mereka perlu membuktikan kemampuan jika mahu terus kekal bersama pasukan. Selepas ini kami akan menilai prestasi pemain lain apabila kempen Piala Malaysia bermula bagi memilih pemain menentang Jordan,” katanya.

Menurut Sudarsono yang juga Naib Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), beliau yakin Dollah yang dilantik pengendali Harimau Malaya pada 1 Julai lalu mampu melaksanakan tugas dengan baik meskipun dibayangi kejayaan Rajagobal memenangi Piala AFF 2010.
“Memang jawatan ketua jurulatih skuad kebangsaan penuh tekanan. Sudah pasti ramai pihak mahukan kejayaan lebih baik berbanding sebelum ini, begitu juga dengan kami.
“Dollah bukan saja berpengalaman sebagai jurulatih, tapi beliau juga bekas pemain kebangsaan yang bagus. Saya yakin beliau mampu meraih kejayaan di peringkat kebangsaan seperti dilakukan dalam aksi tempatan,” katanya.


Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/25

Tiada ulasan:

Catat Ulasan